ORUXMAPS.

Wil je gratis en toch meer, kijk dan eens naar ORUXMAPS (helaas, helaas alleen voor Android).
Reken op wat zelfwerkzaamheid. Je hebt een bestandsbeheer-app nodig voor het installeren van offline kaarten die jij zelf download. Lees daartoe aandachtig de handleiding.
(De kaartstukken die ORUXMAPS van een online kaart kopiëert en download voor offline gebruik worden vanzelf goed geplaatst.)

De gratis app download je vanaf de ORUXMAPS website. (Als je smartphone toestaat dat je buiten Playstore om apps installeert.) Je vindt er de nieuwste versie (7.x) en oudere versies. Bij Play Store koop je versie 6.5x voor 2,99.

Er zijn twee manieren om ORUXMAPS van offline kaarten te voorzien.
- ORUXMAPS een kopie van een stuk online kaart laten opslaan, net als met TOPO GPS.
- Zelf kaarten downloaden en die ook zelf in de ORUXMAPS mapfolder zetten.

ORUXMAPS werkt offline onder andere met de prima gratis kaarten van OpenAndroMaps en OpenFietsMap.
De OpenFietsMaps kaarten bieden een goed onderscheid tussen verharde wegen, half- en onverharde wegen en wandelpaden. Fietsroutes en mountainbikepaden zijn duidelijk gemarkeerd. Toeristische informatie zoals horeca, winkels (bakker, super, fietsenmaker), musea wordt ook gegeven. Er is een OFM van de BeNeLux en een OFM van Duitsland.
OpenAndroMaps kaarten zijn er van de meeste europese landen. Ze tonen ook die handige toeristische informatie en je kunt ze vanaf ORUXMAPS 7.x in een paar themes (o.a. met bushaltes) bekijken. Hoogtelijnen zijn veel duidelijker in OAM's, maar het onderscheid in typen wegen en paden vind ik dan weer minder helder.
Met voldoende opslagruimte (of een extra SD kaart) kun je, zoals ik doe, beide kaarttypen opslaan en openen naar het uitkomt.

ORUXMAPS download je hier.
De engelse handleiding is voor de versies 7.x/6.5.x. De nederlandse handleiding is voor de oudere versie 5.5.x.

Hier vind je de OpenFietsmaps, hier OpenAndroMaps.


Zie TOPO GPS, voor iOs én voor Android.